DZ/CWZ/CZE/EZ/MMC

Contactlenzen: zachte lenzen

Inhoudsopgave:

Inleiding
Globaal kan gezegd worden dat er twee soorten contactlenzen zijn:

  1. zachte contactlenzen
  2. vormstabiele lenzen (de "harde zuurstofdoorlatende" of RGP-contactlens)
         (bron: BSL praktijkatlas)

Voor details over:
-  type lenzen
- draagwijze
- materiaalsoorten  --> zie folder Inleiding

Tegenwoordig zijn beide zuurstofdoorlatend. Er zijn een aantal verschillen tussen de lenzen; in dit deel worden de eigenschappen van de zachte lens besproken.
Een zachte lens bestaat uit wateropnemend materiaal. Door het absorberen van water (of traanvocht) wordt de lens zacht en soepel. Zo soepel dat je de lens binnenste buiten kan keren of dubbel kunt vouwen.

Eigenschappen
Voordelen
Het grote voordeel van de zachte lens is de snelle gewenning. De lens kan gemakkelijk afgewisseld worden met een bril, de stofgevoeligheid is laag en de lens zal zelden verschuiven of uitvallen. Vanwege deze eigenschappen is het een geschikte lens voor contactsporten (judo, boksen etc) of balsporten (voetbal, volleybal etc).

Nadelen
Het nadeel van het materiaal is dat de lens behalve traanvocht ook andere aanwezig stoffen in het traanvocht bindt (zoals vetten en eiwitten).  

Hierdoor vervuilt de lens sneller. Het waterpercentage varieert van 40 tot 80 %, dit vochtige karakter van de lens is een gunstige omgeving voor bacteriegroei. Genoeg argumenten om aan te geven dat het belangrijk is om de lenzen dagelijks schoon te maken! Daarnaast is een halfjaarlijkse controle van groot belang. De kans op ontstekingen is bij de zachte lenzen groter dan bij de vormstabiele lenzen.

De afgelopen jaren is een duidelijke verschuiving merkbaar in de frequentie van de lensvervanging. Steeds vaker wordt gekozen voor een sneller vervangingssysteem. Mogelijke vervangingssystemen zijn dagelijks, wekelijks, maandelijks, 3-maandelijks, half jaarlijks of jaarlijks. In vergelijking tot de vormstabiele lenzen worden zachte lenzen veel frequenter vervangen, waardoor de kosten van het onderhoud hoger liggen.

De eigenschappen van een zachte lens op een rij:

Wanneer contactlenzen bij kinderen?
Deze tekst staat in de folder "Inleiding" →  lees verder.

De multifocale zachte lens
Multifocale zachte contactlenzen hebben al een hele geschiedenis achter zich, met successen en teleurstellingen. Multifocale lenzen zijn bedoeld voor een optimaal zicht voor dichtbij en afstand. Een leesdeel is nodig als de accommodatie van de eigen ooglens tekort gaat schieten waardoor dichtbij lezen lastig wordt. Dit treedt op boven een leeftijd van 40-45 jaar.

Microlens heeft een nieuwe leesondersteunende variant van de monofocale StabMac en K-soft lenzen geintroduceerd. Deze variant is uitwisselbaar met de StabMax en K-soft lenzen met een monofocaal front waardoor geen speciale aanmeetregels nodig zijn.

Ook een cylindirsche correctie (tot 7.0 D) is mogelijk. De K-soft sferische en StabMax torische receptlenzen zijn er voor 3 of 6 maandelijkse vervanging. Het is een nieuwe ontwerpgeneratie die door hun anatomische ontwerp en pasvorm zich onderscheiden van veel al lang bestaande receptlenzen. Zowel in de voorspelbaarheid van de pasvorm en stabilisatie, als in het comfort van het dragen zijn ze onderscheidend beter.
Voor meer informatie: www.microlens.nl

Animatiefilm (Engels: zachte en harde lenzen)
Deze folder is eigendom van www.oogartsen.nl, afkomstig van het Deventer ziekenhuis (Deventer), CWZ (Nijmegen), Catharina ziekenhuis (Eindhoven), Elisabeth ziekenhuis (Tilburg), HAGA ziekenhuis (Den Haag), Albert Schweitzer (Dordrecht) en Rijnstate (Arnhem), Alrijne ziekenhuis (Leiderdorp), Gelre ziekenhuizen copyright. Voor de aandachtsgebieden van oogartsen, zie aandachtsgebieden (subspecialisaties).

print deze pagina
 
ga naar boven