Hybride contactlenzen

Hybride contactlenzen

Een hybride lens is een combinatie van een zachte met vormstabiele lens. Het centrale deel van de lens is vormstabiel en heeft dezelfde optische kwaliteiten als een normale vormstabiele lens. Om dit ‘harde’ gedeelte van de lens zit een zachte rand die zorgt voor het comfort van een zachte lens.

Hybride lenzen voor het gezonde oog
Er zijn hybride lenzen voor het corrigeren van ogen met een ‘normale’ vorm. Dit zijn lenzen ontwikkeld voor mensen die vormstabiele lenzen niet kunnen verdragen, maar met zachte lenzen een sub-optimaal zicht behalen.

Hybride lenzen voor keratoconus
Daarnaast zijn er hybride lenzen die speciaal zijn ontwikkeld voor keratoconus. De kromming van de lens is zo aan te passen dat het vormstabiele gedeelte van de lens, het hoornvlies niet raakt. Dit voorkomt troebelingen die visus vermindering of contactlens intolerantie kan veroorzaken.

Nadelen van hybride lenzen
Hybride lenzen hebben eerder de neiging om minder te bewegen dan zachte of vormstabiele lenzen. In sommige gevallen ontstaat er zelfs ‘binding’ (het vastzitten van de lens op het oog) met irritatie aan het hoornvlies als resultaat.
Hybride lenzen hebben een verminderde traanuitwisseling onder de lens. In de praktijk kan dit als gevolg hebben dat er neovascularisatie ontstaat. Als neovascularisatie of irrititatie ontstaat moet de lens aangepast worden of als dit niet meer mogelijk is gestopt worden met het dragen van de hybride lenzen.

error: Niets van deze website mag worden gekopieerd
Scroll naar boven