Bandage lenzen

Bandage lenzen

Inhoudsopgave (gebruik van bandage lenzen of verbandlenzen):

 1. Wanneer worden bandagelenzen gebruikt?
  • Hoornvlies beschadiging (cornea erosie)
  • Blaarvorming op het hoornvlies (bulleuze keratopathie)
  • Verkeerde stand wimpers (trichiasis)
  • Uitdroging
  • Glaucoom operatie
  • Trauma (cornea perforatie)
 2. Animatie

1. Wanneer worden bandage lenzen gebruikt?
Bandage lenzen zijn zachte lenzen die gebruikt worden voor de behandeling van bepaalde hoornvlies afwijkingen. Het hoornvlies is het voorste transparante deel van het oog (zie bouw van het oog), de cornea genoemd. De bandage lens is een zachte lens die de cornea en een gedeelte van het bindvlies (het oogwit) bedekt. De lens wordt bijvoorbeeld gebruikt bij:

1a. Hoornvlies beschadiging (cornea erosie)
Bij een hoornvliesbeschadiging is het oppervlakkig deel (de buitenste laag) beschadigd (zie folder cornea erosie). De lens dient ervoor om het oog te beschermen tegen de mechanische wrijving van het ooglid over het oog. Deze wrijving van het ooglid kan de genezing van een wondje op het oog bemoeilijken. Het nieuw gevormde weefsel is nog kwetsbaar en kan door een knipperslag worden beschadigd. Een bandagelens (verbandlens)  beschermt het oog en het wondje tegen de knipperslag. Naast bescherming van het oog geeft de lens een enorme verzachting van de pijn. Dit komt wederom omdat de wrijving afneemt. De bandagelens beweegt wel, maar de wrijving is vele malen minder dan een knipperslag.

1b. Blaarvorming op hoornvlies (bulleuze keratopathie)
Bij deze aandoening van het hoornvlies treedt blaarvorming op. Het hoornvlies wordt dikker en laat minder licht door waardoor de patiënt slecht ziet. Deze blaren kunnen knappen waardoor er een pijnlijke wond ontstaat. Een bandagelens verzacht de pijn en bevordert het genezingsproces (zie folder zwak hoornvlies).

1c. Verkeerde stand wimpers (trichiasis)
Bij bepaalde aandoeningen van het ooglid zijn de wimperharen gericht naar het oog toe (naar binnen). Hierbij schuren de wimperharen tegen het oog en treedt er irritatie en beschadiging van het hoornvlies op. Dit wordt trichiasis genoemd (zie folder). De bandagelens biedt een goede oplossing tegen de pijn en beschadiging. Een voorbeeld van naar binnen gedraaid onderooglid waardoor de haren tegen het oog aan scheuren.
oogharen tegen oog (trichiasis)

1d. Uitdroging
De bandagelens kan het oog beschermen tegen uitdroging. Uitdroging van het oog komt voor bij een oog dat niet goed kan sluiten (zie folder verlamming gelaatszenuw).

1e. Glaucoom operatie
Na een glaucoomoperatie (trabeculectomie) kan het blaasje onder het slijmvlies nog enigszins lekken waardoor de oogdruk te laag wordt. De bandagelens kan helpen de lekkage te stoppen, zodat het wondje kan genezen. De lens drukt de wond iets dicht. Voor meer informatie, zie folders over glaucoom of een glaucoomoperatie.

1f. Ongeval / trauma (cornea perforatie)
Bij een ongeval met een scherp voorwerp (bijv glas of mesje) kan er een snee ontstaan zijn in het hoornvlies (perforatie genoemd). Indien deze wond klein is kan een bandagelens worden gebruikt om de lek te dichten. Grote verwondingen worden operatief gecorrigeerd met hechtingen.

2. Animatiefilm (Engels; speciale contactlenzen

error: Niets van deze website mag worden gekopieerd
Scroll naar boven