Gekleurde lenzen

Gekleurde lenzen

Inhoudsopgave:

  1. Inleiding
  2. Reden voor toepassen gekleurde lenzen
  3. Animatiefilm gekleurde contactlens

1. Inleiding
Voor de folder over contactlenzen –> lees verder

2. Reden voor toepassen gekleurde lenzen
Er zijn verschillende redenen voor het toepassen van gekleurde lenzen.

a) gemak:
Tegenwoordig heeft elke zachte lens een hele lichte tint; hierdoor is de lens makkelijker herkenbaar in heldere vloeistof. Vooral gemakkelijk voor iemand die slecht ziet en moeite heeft met het vinden van de lenzen in de lenzenhouder.

b) cosmetische redenen:
De grootste groep kleurlensdragers draagt kleurlenzen vanwege het cosmetische effect. Het is mogelijk om de iriskleur te veranderen of te beïnvloeden. Kleurlenzen zijn zowel met als zonder sterkte verkrijgbaar en uiteraard in verschillende kleurstellingen.

c) medische indicatie:
Het dragen van kleurlenzen kan ook een medische indicatie hebben. Een oog dat beschadigd is door een ongeluk of operatie, kan met een kleurlens weer normaal lijken. Deze lenzen worden met de hand beschilderd en wordt een irisprint lens genoemd. Als een patiënt veel hinder heeft van het licht, kan een lens gedragen worden die het licht tegenhoudt of filtert.
Dit is een voorbeeld van een patiënt waarbij door een ongeval een deel van de iris afgescheurd is. Via deze opening komt dan vals licht in het oog:

Soms worden contactlenzen gebruikt om een oog totaal af te dekken. Hiervoor kan gekozen worden als het beeld in het oog als storend ervaren wordt of als er sprake is van hinderlijke dubbelbeelden. De lens is dan helemaal zwart van kleur.

Kleurlenzen hebben alle eigenschappen van zachte lenzen en vragen ook om dezelfde behandeling en zorg. Net als bij elke zachte lens is het van belang een lens met de juiste pasvorm en sterkte te dragen en hygiënisch te behandelen. Het is belangrijk om kleurlenzen, net als elke andere lens, door een contactlensspecialist te laten aanmeten en controleren.

Een kleurlens kan de eigen iriskleur versterken. De eigen kleur van de ogen blijft zichtbaar maar kan bijvoorbeeld veranderd worden van lichtblauw naar helder blauw. Dit is voornamelijk geschikt voor een lichte iriskleur. De kleur van de iris kan ook volledig worden veranderd, bijvoorbeeld van blauw naar groen.

Daarnaast zijn er de ‘crazy lenses’. Dit zijn lenzen die het oog een totaal ander, niet natuurlijk, effect geven.

    

3. Animatiefilm

error: Niets van deze website mag worden gekopieerd
Scroll naar boven