Speciale lenzen: trauma, na operaties (post-chirurgisch /refractieve chirurgie), cornea dystrofie

Speciale lenzen: trauma, na operaties (post-chirurgisch /refractieve chirurgie), cornea dystrofie

Inhoudsopgave: speciale lenzen bij

  • trauma en onregelmatig hoornvlies
  • na operaties
  • na refractieve chirurgie
  • bij cornea dystrofieën
  • bij droge ogen

Trauma en irregulaire cornea (hoornvlies)
Bij een irregulaire cornea, al dan niet als gevolg van een trauma of ontsteking, is de optiek vaak verstoord. Met een zachte lens is dan in veel gevallen geen visus verbetering te behalen. Met een vormstabiele lens is de visus wel te verbeteren maar door de irregulariteit is de lens lastig passend te maken met comfort klachten als gevolg. Met een scleralens is op een comfortabele manier de visus te verbeteren.

Post-chirurgisch
Scleralenzen kunnen worden gebruikt na alle soorten keratoplastiek. Afhankelijk van de leeftijd en kwetsbaarheid van het transplantaat. Ondanks dat de cornea weer mooi helder is kan de gezichtsscherpte of kwaliteit van het zicht na de operatie toch onvoldoende zijn. Dit omdat er na de transplantatie een irregulair oppervlakte ontstaat.

Post-refractie chirurgie
Na refractie-chirurgie (bijvoorbeeld: Radiale Keratomie RK, LASIK, LASEK) kan er een cornea ectasia of een irregulair astigmatisme ontstaan. Hierdoor is het niet meer mogelijk een zachte of vormstabiele lens aan te meten. De sclera lens is dan een mogelijkheid. Dit is ook het geval bij ongewenst ontstaande refractie afwijkingen en abberaties.

Cornea dystrofieën
Bij cornea dystrofieën kan de visus aangedaan zijn door troebelingen en irregulariteiten. Een Sclera lens kan in deze gevallen een visus verbetering geven wanneer een ingreep zoals PTK of transplantatie geen optie is. Steeds vaker worden scleralenzen juist gebruikt om deze chirurgische ingrepen uit te stellen of zelfs te voorkomen.

Droge ogen
De scleralens creëert een reservoir van vocht tussen de lens en het oog. Hierdoor worden droge en pijnlijke cornea’s tijdens het dragen van de scleralens goed bevochtigd. Het gevolg is dat de klachten sterk verminderen en soms verdwijnen, terwijl de conditie van de cornea wordt verbeterd.

 

 

 

error: Niets van deze website mag worden gekopieerd
Scroll naar boven