Laser rukt verder op

Laser rukt verder op

Foto: Deventer Post


DEVENTER – Vroeger maakten veel mensen gebruik van een bril of contactlenzen om hun gezichtsvermogen te verbeteren. De laatste decennia rukt de laserbehandeling steeds verder op.

Niet meer afhankelijk zijn van een bril of van contactlenzen geeft veel mensen een verbetering van de kwaliteit van hun leven. In het Deventer Ziekenhuis werken vijf oogartsen, die zich onder meer inzetten voor verbetering en behoud van het zichtvermogen. Dr. Jessica Metzelaar- Blok is één van hen. Sinds januari 2004 maakt zij deel uit van de vakgroep Oogheelkunde. ,,Wij doen in het Deventer Ziekenhuis alle medische laserbehandelingen, onder andere ter behandeling van suikerziekte en nastaar. Dankzij de komst van de laser kunnen veel oogziekten en oogafwijkingen behandeld worden.”

De refractiechirurgische laserbehandelingen, voor het zien zonder bril, worden verricht door dr. Metzelaar- Blok en vinden plaats in het Excimer Lasercentrum in Nijmegen. ,,De intake en nabehandeling doen we poliklinisch in Deventer. Deze speciale Excimerlaser verandert nauwkeurig de kromming van het hoornvlies, ter correctie van bij- en verziendheid en de cilinder. Een leesbril is na deze behandeling vanaf het 48e jaar echter wel nodig. Omwille van de cliënt en om wildgroei tegen te gaan, heeft het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) een keurmerk op naam ontwikkeld. Al onze refractiechirurgische behandelingen zijn gecertificeerd met het keurmerk NOG refractiechirurg. Voor de cliënt is het belangrijk dat zij weten dat ze in vertrouwde handen zijn. Wij zien een groot scala aan patiënten. Niet alleen mensen voor de reguliere zorg, maar ook voor niet-verzekerde zorg. Zo kunnen wij mensen die aan staar geopereerd worden, naast de standaard monofocale implantlens, ook een speciale lens bieden, waarbij de cilinder gecorrigeerd wordt dit heet een Torische implantlens. Indien mogelijk plaatsen wij ook een multifocale implantlens, een zogenammade ReStor. Iedereen krijgt rimpels, grijs haar en ook staar, en krijgt daardoor vroeg of laat te maken met een lenskeuze.
"Om de keus voor een oogbehandeling te vergemakkelijken, geeft dr. Metzelaar- Blok intake- en voorlichtingsavonden. ,,Op 10 november hebben we op onze nieuwe locatie een voorlichtingavond over refractiechirurgie en verschillende implantlenzen. Het voordeel van een informatieavond is dat men niet direct een afspraak hoeft te maken. Op de avond zelf kan iedereen vragen stellen. Het is geheel vrijblijvend. Men moet zich wél vooraf op te geven via www.oogartsen.nl.”

Voor dr. Metzelaar- Blok is de diversiteit van haar vak boeiend. ,,En het feit dat je mensen gelukkig kunt maken. Zien maakt 84 procent deel uit van de communicatie. Wanneer mensen een stuk gezichtsvermogen missen en je kunt helpen dat te herstellen, dan is dat positief. Zo kunnen mensen langer hun zelfstandigheid behouden.”

deventerpost
error: Niets van deze website mag worden gekopieerd
Scroll naar boven