Kan de staar weer vanzelf over gaan?
Staar verdwijnt niet vanzelf en ook niet met medicijnen. Alleen met een operatie is staar weg te krijgen. Hiervoor behoeft staar niet meer 'rijp' te zijn. Aan de andere kant is ook spoed niet nodig.
topWaarom hebben oudere mensen meer licht nodig?
Oudere volwassenen hebben meer licht nodig dan jongere mensen met met dezelfde oculaire lichttransmissie. Dit komt oa door de volgende factoren:
- aan leeftijd gerelateerde pupilvernauwing. De pupil wordt bij oudere mensen nauwer waardoor de belichting van het netvlies minder wordt.
- een leeftijdsafhankelijk verlies van staafjes en retinale ganglion fotoreceptorpopulatie
- een verminderde omgevingsverlichting mn bij ouderen.
- bij het troebeler worden van de eigen ooglens wordt meer blauw licht weggefilterd
Deze factoren verminderen de belichting van het netvlies met violet en blauw licht. Dit is nodig bij het zien in donkere omstandigheden
topHet lijkt wel alsof ik bliksemflitsen in mijn oog zie, is dit ernstig?
Wanneer u flitsen ziet, is het aan te raden om z.s.m. contact op te nemen met uw huisarts of een oogarts. Het kan duiden op een glasvocht- of een netvliesloslating (→ lees verder).
topKan een koortslip schadelijk zijn voor de ogen?
Het herpesvirus van een actieve koortslip kan het oog infecteren. Was de handen goed en wrijf niet in het oog. Een herpes infectie van het oog kan regelmatig terugkeren. Op de site staat een folder over herpes keratitis
topKan de opticien het brilrecept van de oogarts overnemen?
In principe worden geen brilrecepten meer uitgeschreven omdat dit de taak is van uw opticien of optometrist. Het is raadzaam een afspraak te maken bij de opticien zodat hij/zij ook de tijd kan nemen om u te helpen. Het recept is bedoeld als richtlijn voor de brilsterkte en gezichtsvermogen. Dit briladvies zal in principe altijd gevolgd worden door na-refractie (na-meting) door uw opticiën of optometrist in de optiekwinkel. Deze laatste is eindverantwoordelijk voor het geleverde product
In enkele gevallen kruist de optometrist of oogarts op het recept aan dat een na-refractie niet nodig is (meestal geldt dit voor kinderen of bij moeilijke metingen). Bij moeilijke oogmetingen krijgt u wel een uitgebreid briladvies van ons mee (sterkte en gezichtsvermogen) hetgeen u kan afgeven bij de opticiën. De opticiën controleert de sterkte dan nogeens na.
topKan ik nadat ik behandeld ben gewoon tillen en bukken?
Ja, dit is geen probleem.
topDoet het pijn als je staar hebt?
Staar kan de volgende klachten geven: wazig zien, last van licht (tegenliggers, koplampen), dubbelbeelden, een veranderende brilsterkte. Echter géén pijn.
topTot wanneer kan ik mijn contactlenzen blijven dragen?
Om het oog zoveel mogelijk geschikt te maken voor een ooglaserbehandeling, is het belangrijk het dragen van contactlenzen voor de behandeling af te bouwen. Bij zachte lenzen mag men gedurende 1-2 weken vóór de behandeling geen lenzen meer dragen. Voor harde lenzen wordt een langere periode aangehouden: 4 weken.
In overleg met de oogarts of optometrist wordt de individuele afbouwperiode bepaald. De lengte van de afbouwperiode vermindert de kans op de noodzaak tot een herbehandeling.
topWordt het oog er helemaal uitgehaald bij een operatie?
Bij een oogoperatie blijft het oog op zijn plaats en worden alleen de oogleden met een houdertje (klemmetjes) open gehouden. Het oog wordt dus zeker niet uit de oogkas gehaald en op een tafeltje gelegd, zoals soms ten onrechte wordt gedacht!
topIs een oogtransplantatie mogelijk?
Een oogtransplantatie is niet mogelijk omdat het oog via de oogzenuw met de hersenen verbonden is. De oogzenuw bevat miljoenen zenuwvezels. Zonder deze verbinding met de hersenen kunnen we niets zien en het doorsnijden van de oogzenuw leidt altijd tot blindheid.
Wel is het mogelijk om bepaalde onderdelen van het oog te transplanteren, bijv. een hoornvliestransplantatie (zie folder hoornvliestransplantatie)
topHoe ga ik om met een kind dat een bril / oogpleister moet gaan dragen?
Leg aan mensen in uw omgeving en aan de leerkracht op school uit waarom uw kind een bril en/of een oogpleister moet dragen. Dit voorkomt lastige vragen en onbegrip. Een 'ogenles' op school kan stimulerend werken en pesterijen voorkomen.
topIk zie plotseling slecht met 1 oog, wat kan dat zijn?
Slecht zien met 1 oog wordt in principe niet veroorzaakt door oververmoeidheid. Een acute vermindering van het gezichtsvermogen is meestal pijnloos en kan duiden op bijvoorbeeld een netvliesloslating of een bloedvatafsluiting. Zie folders elders op website.
topVoor wie is een refractieve oogbehandeling geschikt?
Refractieve oogchirurgie is niet geschikt voor iedereen. Tijdens het vooronderzoek wordt dit bepaald. Vrijwel alle mensen tussen 18-50 jaar die een bril of contactlenzen dragen om in de verte te zien, kunnen worden behandeld (zie website bij "Laserchirurgie centrum / wie is geschikt". De brilsterkte moet wel tenminste 1 jaar stabiel zijn en er mogen geen oogziekten aanwezig zijn.,
topIs het mogelijk om twee ogen tegelijk te behandelen?
Bij een laserbehandeling kunnen in principe beide ogen tegelijkertijd worden behandeld. Bij een Artisan lensimplantatie zit er wel enkele weken tussen de behandeling van het eerste en het tweede oog.
topKunnen mensen met een leesbril ook behandeld worden?
Nee, een leesbril is nodig om het verminderde accommodatievermogen van de eigen ooglens te corrigeren. De sterkte van de leesbril ligt tussen de 0-3 dioptireen hoger dan de veraf-correctie. Met de laserbehandeling corrigeer je alleen de veraf sterkte van de bril of contactlens. Voor informatie over de accommodatie en leesbril verwijzen we naar de website bij rubriek "Brilsterkte" .
topWanneer mag ik weer gaan werken na ooglaseren?
Dit is individueel bepaald. Bij een LASEK of LASIK behandeling kunt u in de regel weer na 3-4 dagen aan het werk. Bij beroepen waarbij het risico op een oogletsel groot is, moet u minstens 2 weken vrij nemen.
topWanneer mag ik weer douchen na een ooglaserbehandeling?
Als u dat wilt, kunt u gelijk weer douchen, maar vermijd de eerste 2 weken water en zeep in uw ogen. Een week na de behandeling maar in ieder geval pas nadat de contactlens eruit is.
topWanneer kan ik weer sporten / motorrijden / zonnebanken / make-up dragen na ooglaseren?
Voor alles geldt dat dit geoorloofd is 1 week na de behandeling, maar in ieder geval pas nadat de contactlens eruit is.
Wat betreft sporten: Bij contactsporten (bijv handbal, boxen ed) loopt u echter wel een verhoogd risico op oogletsel, in het bijzonder als er een LASIK behandeling heeft plaatsgevonden.
topWanneer mag ik weer autorijden na ooglaseren?
Bij Lasik meestal reeds na 1-2 dagen, bij de LASEK /PRK kunt u beter 1 week afwachten. Men dient rekening te houden met een langzaam herstel van het gezichtsvermogen. Dit geldt vooral voor de correctie met PRK; na een LASIK is het herstel relatief sneller.
topIs een leesbril nog nodig na een EXCIMER LASER correctie van de bijziendheid?
Patiënten van boven de 40 à 45 jaar, die een excimer laser correctie ondergaan, hebben een leesbril nodig net als zij, die geen brekingsafwijkingen hebben. In deze leeftijdsfase gaat de accommodatie van de ooglens achteruit en kan men minder goed scherp stellen op dichtbij. Wanneer bijziendheid wordt gecorrigeerd zal men er rekening mee moeten houden dat op
latere leeftijd een leesbril noodzakelijk is.
topIs de ingreep (laserbehandeling) pijnlijk?
Dit is mede afhankelijk van de soort ingreep en kan per patiënt en ook per oog verschillen. Alle behandelingen zelf zijn vrijwel pijnloos. Tijdens de LASIK behandeling voelt u soms een druk op de ogen. Na de ingreep is pijn ongebruikelijk. Bij LASEK of PRK kan er na de behandeling pijn optreden gedurende 2 à 3 dagen. De ogen kunnen in het begin lichtgevoelig en geirriteerd zijn.
topIs het resultaat van de behandeling blijvend / ervaringen op langere termijn?
De hoornvlies correctie door de laser geeft blijvende refractiebeïnvloeding. Uit onderzoek blijkt dat het hoornvlies zich goed en stabiel herstelt. Zeer incidenteel neemt het effect met het verstrijken van de tijd af waardoor een nabehandeling nodig kan zijn. In enkele gevallen kan een andere oogaandoening of achteruitgang van zicht door leeftijd de sterkte uiteindelijk wederom beïnvloeden.
Sinds begin jaren 90 wordt oogcorrectie met laser veelvuldig toegepast. De vraag hoe de ervaringen zijn op lange termijn is dan ook niet volledig te beantwoorden. Volgens de huidige stand van zaken kan men ervan uitgaan dat er geen nadelige lange termijn gevolgen zijn voor het gezichtsvermogen. Eventuele wijzigingen in sterkte door het normale verouderingsproces van het oog kunnen later herbehandeld worden.
Refractieve chirurgie kan niet voorkomen dat er ooit een leesbril gedragen moet worden, als gevolg van ouderdom. Rond uw 43-45e levensjaar heeft u wel een leesbril nodig.
Kunstlensimplantaties worden al tientallen jaren uitgevoerd. Het implantatiemateriaal blijkt ook op lange termijn zeer goed te worden verdragen.
topZijn droge ogen geschikt om een ooglaserbehandeling te ondergaan?
Hele droge ogen zijn niet geschikt voor laseren. Dit wordt tijdens het vooronderzoek bepaald. Bij een LASIK kan er een droger oog ontstaan vandaar dat men op moet passen bij patienten met droge ogen.
topStel het ene oog heeft een sterkte van S-5.00 dioptrie, het andere oog van S-10.0 dioptrie: wat dan?
Het is mogelijk om het ene oog te behandelen met LASEK (-6.00 dioptrie) en het andere oog met een Artisan-kunstlens-implantatie (-10.00 dioptrie). Tussen deze 2 behandelingen moet wel 1 week tussen zitten. Hoge brekingsafwijkingen kunnen het beste worden gecorrigeerd dmv een kunstlensimplant (zie folders)
topIs een nabehandeling mogelijk na ooglaseren?
In sommige gevallen wordt een nabehandeling gedaan om een restafwijking te corrigeren. Afhankelijk van de dikte van het hoornvlies, is een correctie meestal mogelijk. Dit is bij de prijs inbegrepen.
topKan een een lui oog worden behandeld?
Het luie oog kan behandeld worden met zowel de laserchirurgie als een Artisan lensimplantatie. We kunnen u wel behandelen om de sterkte van uw oog te corrigeren, maar de gezichtsscherpte kan echter niet worden gecorrigeerd. Bij een enkele patient kan het gezichtsvermogen in geringe mate toenemen.
Informatie over het luie oog kunt u vinden op deze website bij "Oogziekten (overige)".
topWordt refractiechirurgie vergoed door de ziektekostenverzekeraars?
De kosten voor de behandeling worden niet vergoed door de zorgverzekeraar omdat een cosmetische correctie betreft. Er zijn wel enkele particuliere zorgverzekeraars die een gedeeltelijke vergoeding geven. Vraagt u dit na bij uw zorgverzekeraar.
Slechts bij uitzondering is er sprake van een medische indicatie. Voorbeelden van medische indicaties zijn:
- een te groot verschil in sterkte tussen de beide ogen zodat een brilcorrectie onmogelijk (anisometropie, zie website bij "Brilsterkte"). Soms wordt bijvoorbeeld het verschil in sterkte groter na een netvliesloslating
- een absolute intolerantie voor het dragen van een bril / contactlenzen.
De oogarts zal van tevoren een aanvraag indienen bij uw zorgverzekeraar.
Een werkgever kan zijn werknemers bijzondere kosten van ziekte, invaliditeit en bevalling, die niet onder het zogenaamde ziekenfondspakket vallen, onder voorwaarden vergoeden. Deze mogelijkheid is er zowel voor werknemers die verplicht verzekerd zijn. Er dient wel een rechtstreeks verband te zijn tussen de vergoeding en de op de werknemer drukkende specifieke ziektekosten.
De onkosten zijn sinds 1 jan 2009 niet meer als buitengewone lasten aftrekbaar. Raadpleeg hiervoor eventueel uw belastingadviseur.
topIs lenzen dragen op lange termijn schadelijker dan refractiechirurgie?
Refractiechirurgie kent, mits goed uitgevoerd, geen lange termijn schade. De lange termijn schade is vergelijkbaar
topWat zijn de gevolgen van laserbehandeling voor verschillende beroepen (eisen)?
Bij keuringen voor politie en veiligheidsdiensten is de EXCIMER LASER behandeling
meestal geaccepteerd. Bij keuringen voor de scheepvaart zijn er evenmin bezwaren
tegen een EXCIMER LASER behandeling; nieuwe –Europese- regelgeving kan hierin
verandering brengen. Bij keuringen voor verkeersvliegers is de excimer laser correctie
(nog) niet geaccepteerd. Wanneer de correctie meer dan 1 jaar tevoren plaats had,
bestaan er wel mogelijkheden tot acceptatie.
topIs het nodig om een zonnebril te dragen na de ooglaserbehandeling?
Bij LASEK of PRK adviseren we om 2 maanden een zonnebril te dragen, ter bescherming tegen UV-licht. Bij een LASIK raden we aan om de eerste 2 weken na de behandeling een zonnebril te dragen, ter bescherming tegen stofdeeltjes ed.
topStel één oog is behandeld is en het andere oog heeft nog een hoge bijziendheid?
Een verschil in brilsterkte het linker en rechter oog wordt anisometropie genoemd ( → lees verder). Dit verschil kan van nature aanwezig zijn of ontstaan als 1 oog behandeld is met laser. Een beperkt verschil tussen beide ogen (<3 dioptrie) is met een bril te corrigeren. Wanneer de bijziendheid van het nog niet behandelde oog méér dan 3.00 tot 4.00 dioptrieën verschilt van het andere oog verdient het dragen van een contactlens de voorkeur. Ook wanneer men niet gewend was om contactlenzen te dragen omdat dit bv. in het verleden mislukt was, adviseren wij om een tijdelijke, meestal zachte contactlens in het nog niet behandelde oog te dragen. Indien het dragen van contactlenzen niet lukt, valt behandeling van het andere oog te overwegen
topZijn er, behalve met laser, ook alternatieve mogelijkheden om bijziendheid operatief te corrigeren?
Naast technieken om de vorm van het hoornvliesoppervlak te corrigeren (PRK, LASEK of LASIK) zijn er ook andere mogelijkheden om een bijziendheid te corrigeren. Een overzicht van alle alternatieven wordt beschreven in een speciale overzichtsfolder refractieve chirurgie (→ lees verder). Naast ooglaseren worden diverse kunstlensimplantaties besproken
De keuze voor een behandeltechniek hangt onder andere af van de sterkte van de correctie, de kwaliteit van de traanfilm en de dikte van het hoornvlies. Tijdens het uitgebreid vooronderzoek wordt dit door middel van een aantal oogonderzoeken vastgelegd.
top