DZ/CWZ/CZE/EZ/MMC

Toenemende / wisselende (veranderende) refractie-afwijkingen

Inhoudsopgave:

Het normale oog (zonder brekingsafwijking)
De lichtstralen of beelden worden op het netvlies geprojecteerd via het hoornvlies en de lens. De brekingssterkte van een lens wordt uitgedrukt in dioptrieën (vergelijk de sterkte van een vergrootglas). Hoe groter het aantal dioptrieën, hoe sterker de lens. De brekingssterkte van het hoornvlies is ongeveer 40-45 dioptrieen, die van de lens is ongeveer 20-22 dioptrie. Bij elkaar opgeteld worden de lichtstralen door het hoornvlies en lens ongeveer 60-65 dioptrie gebroken.
In de tekening ziet u dat lichtstralen of beelden (letter E) scherp op het netvlies worden geprojecteerd waardoor we een scherp beeld waarnemen:

            

Wat zijn refractie-afwijkingen?
Een refractie afwijking houdt in dat bij één of beide ogen een bepaalde fout zit in het brekingssysteem waardoor de beelden niet goed geprojecteerd worden op het netvlies. Er is dan geen sprake van een oogziekte of zwakte maar van een refractie- of brekingsafwijking. Er zijn dus verschillende refractie afwijkingen mogelijk: bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie), cilindrische afwijkingen (astigmatisme). Het is verstandig om eerst iets te lezen over deze normale refractie-afwijkingen voordat u onderstaande tekst over abnormale refractie-afwijkingen leest. Deze informatie vindt u op de website in het hoofdmenu bij “Brilsterkte”. 

Animatiefilm


Wat zijn wisselende of veranderende refractie-afwijkingen?
Bij een normaal oog kan de bijziendheid of verziendheid geleidelijk toenemen tijdens de lichamelijke ontwikkeling. Dit is een relatief “normaal” verschijnsel. Hierna bespreken we echter de afwijkende (wisselende of toenemende) refractie-afwijkingen. Dit kunnen wisselende, toenemende of afnemende refractie-afwijkingen zijn.Voorbijgaande veranderingen van de refractie ontstaan meestal door de verandering van de breking van de lens. Toename van het watergehalte of verandering van de samenstelling van de lens kan de lens boller maken waardoor een geringe bijziendheid (myopie) ontstaat. Omgekeerd kan een afname van het watergehalte van de lens een verziendheid (hypermetropie) veroorzaken. Ook kan de cilinder (astigmatisme) veranderen of toenemen bij bepaalde oogaandoeningen.Deze veranderingen kunnen van tijdelijk (wisselend) of blijvend van aard zijn. 

Oorzaken van wisselende of veranderende refractie-afwijkingen

a.  oorzaken toenemende bijziendheid (myopie)

 b.  oorzaken van toenemende verziendheid (hypermetropie)  

 c.  oorzaken van toenemende cilindrische afwijking (astigmatisme)  

 Een voorbeeld van een verplaatste ooglens, waardoor een verandering van de refractie optreedt:

zonulolyse met verplaatsing van de ooglens verplaatste ooglensDeze folder is eigendom van www.oogartsen.nl, afkomstig van het Deventer ziekenhuis, CWZ (Nijmegen), Catharina ziekenhuis (Eindhoven), MMC (Veldhoven), Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis (Tilburg), Albert Schweitzer (Dordrecht), Rijnstate (Arnhem), Alrijne ziekenhuis (Leiderdorp, Leiden), Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn, Zutphen);  copyright. Voor de aandachtsgebieden van oogartsen, zie aandachtsgebieden (subspecialisaties)Motion Milon Raalte

print deze pagina
 
ga naar boven