DZ/CWZ/CZE/EZ/MMC

Instructies: toediening oogdruppels/zalf en aanleggen oogverband

Inhoudsopgave:

Het oogdruppelen

Methode van oogdruppelen

oogdruppelen 

  1. was uw handen met water en zeep en droog ze goed af
  2. ga, als u dit gemakkelijk vindt, voor een spiegel staan of op een stoel zitten.
  3. neem het flesje druppels of de tube zalf in de hand, alsof u een pen vasthoudt.
  4. Bij het toedienen van oogdruppels is het raadzaam de persoon omhoog te laten kijken, het onderooglid omlaag te trekken en zo ver met het flesje van het oog af te blijven dat het ooglid niet wordt aangeraakt als de persoon knippert
  5. knijp voorzichtig in het rubber dopje of flesje en laat een druppel midden in het onderste ooglid vallen.
  6. het flesje of de tube mag niet in aanraking komen met uw oog.
  7. sluit uw oog, maar knijp het niet dicht.

 Opmerkingen over het druppelen:

De verschillende oogdruppelhulpmiddelen

Een oogdruppeldhulpmiddel kan uitkomst bieden bij problemen met het oogdruppelen. Welk hulpmiddel geschikt is voor u is afhankelijk van het flesje en van het probleem dat u bij het druppelen ondervindt. Er zijn universele oogdruppelhulpmiddelen en specifieke druppelhulpmiddelen.

1.  Universele oogdruppelhulpmiddelen

2.  Specifieke oogdruppelhulpmiddelen, gekoppeld aan een specifiek flesje

Overige tips

Toedienen van oogzalf
Bij toediening van oogzalf is het raadzaam de persoon omhoog te laten kijken en het onderooglid omlaag te trekken. Toediening van 1 cm zalf is voldoende voor de optimale werking. Tijdens het toedienen moet aanraking van het oog(lid) met de tube worden voorkomen! Overtollige zalf kan met een wattenstokje worden weggeveegd.

zalf aanbrengen in oog

Aanleggen van een oog(druk)verband
Bij het aanbrengen van een oogverband ('eyepad') wordt eerst zalf in het oog gedaan. Hierna wordt een dubbelverband aangelegd: 1 verbandje wordt dubbelgeklapt en op het gesloten ooglid geplaatst, het 2e verbandje wordt hierover heen gedaan. Vervolgens wordt het oogverband met drie pleisters bevestigd. De uiteinden van de pleisters komen en in één punt samen. Hierdoor drukken de verbandjes goed tegen het ooglid en wordt het lostrekken van de pleisters minder pijnlijk. De pleisters moeten niet in de baardstreek en de behaarde hoofdhuid worden geplakt.

oogverband

Het is belangrijk dat het ooglid is gesloten onder het verband en dat de patiënt het oog gesloten houdt, na het aanleggen van het oogverband. Als het oog open zou zijn onder het verband ontstaat er irritatie en beschadiging van het hoornvlies.Deze folder is eigendom van www.oogartsen.nl, afkomstig van het Deventer ziekenhuis, CWZ (Nijmegen), Catharina ziekenhuis (Eindhoven), MMC (Veldhoven), Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis (Tilburg), Albert Schweitzer (Dordrecht), Rijnstate (Arnhem), Alrijne ziekenhuis (Leiderdorp, Leiden), Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn, Zutphen);  copyright. Voor de aandachtsgebieden van oogartsen, zie aandachtsgebieden (subspecialisaties)Motion Milon Raalte

print deze pagina
 
ga naar boven