DZ/CWZ/CZE/EZ/MMC

Bloeding onder het slijmvlies (conjunctiva): subconjunctivale bloeding

Inhoudsopgave:

Specifieke folders 

Wat is het slijmvlies (conjunctiva) van het oog?
De conjunctiva is de slijmvliesbekleding van de binnenzijde van de oogleden en van de buitenzijde van de oogbol (bulbus oculi).
    

De conjunctiva op de oogbol ligt op het witte deel van het oog (de harde oogrok) en wordt "conjunctiva bulbi" genoemd. De conjunctiva aan de binnenzijde van de oogleden is rood vanwege de vele bloedvaten en wordt "conjunctiva palpebralis" genoemd. De ruimte tussen de bovenste en onderste oogleden en de oogbol heet de "conjunctivaalzak (fornix)".
In onderstaande tekeningen worden het oog en de oogleden op doorsnede weergegeven:

   → detail →
h= hoornvlies (cornea)
i= iris (regenboogvlies)
f= fornix
T= tarsus (de bindweefselplaat van het ooglid)
*= conjunctiva palpebralis
witte pijl= conjunctiva bulbi
 

Een egale bloeding onder het slijmvlies

Bij een bloeding onder het slijmvlies wordt het oogwit rood. Het slijmvlies kan gedeeltelijk of in zijn geheel rood worden en bevindt zich oppervlakkig. Een gedeeltelijke bloeding komt het meest voor. De bloeding bevindt zich direct onder het slijmvlies, dwz tussen de conjuntiva en de daaronder geleden Tenonse kapsel.
Deze egale bloeding onder het slijmvlies wordt ook wel een hyposfagma, conjunctivale bloeding (subconjunctivale en/of intraconjunctivale bloeding) genoemd.

  

Klachten
Vrijwel altijd is één oog getroffen. Vaak hebben patiënten geen klachten van de bloeding. Wel is de patiënt vaak geschrokken en ongerust. De bloeding is onschuldig. De bloeding kan zich in de loop van de tijd uitbreiden of verplaatsen.

Oorzaken
Bij de meeste patienten treedt de bloeding spontaan op, zonder enige aanwijsbare oorzaak. Er ligt meestal geen lichamelijke oorzaak aan ten grondslag. Soms kan de bloeding ontstaan zijn door of geassocieerd zijn met:

Behandeling
Er is geen behandeling nodig, het is een relatief onschuldig verschijnsel. De roodheid verdwijnt meestal binnen 2-3 weken.
Indien de bloeding vaker terugkomt, is het verstandig om een eventueel onderliggend lijden uit te sluiten, bijv. een hoge bloeddruk of suikerziekte. Bij gebruik van bloedverdunners wordt evt gecheckt of de antistolling niet doorgeschoten is.

Animatie (
Engels) Een bloeding onder het slijmvlies [conjunctiva] = subconjunctivale bloeding)
Deze folder is eigendom van www.oogartsen.nl, afkomstig van het Deventer ziekenhuis, CWZ (Nijmegen), Catharina ziekenhuis (Eindhoven), MMC (Veldhoven), Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis (Tilburg), Albert Schweitzer (Dordrecht), Rijnstate (Arnhem), Alrijne ziekenhuis (Leiderdorp, Leiden), Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn, Zutphen);  copyright. Voor de aandachtsgebieden van oogartsen, zie aandachtsgebieden (subspecialisaties)Motion Milon Raalte

print deze pagina
 
ga naar boven