DZ/CWZ/CZE/EZ/MMC

Gelige zwelling in huid (xanthelasmata)

Wat is een xanthelasma

Een xanthelasma is een gelige zwelling in de huid van de bovenoogleden. Het is een plaatselijke vetstapeling in de huid. Het komt het meest voor in de binnenooghoek en is meestal symmetrisch.

Oorzaak
Het berust op een locale stofwisselingsstoornis, die het meest voorkomt bij vrouwen in of na de overgang, maar ook bij suikerziekte (diabetes mellitus), bij aandoeningen van de galwegen en bij vetstofwisselingsstoornissen (bijv laag HDL-cholesterol spiegel, bij familaire hypercholesterolemie).
Bij jonge patiënten moet de vetstofwisseling nagekeken worden.

Behandeling
De gelige zwelling is meestal  operatief goed te verwijderen. Het wordt meestal verwijderd om cosmetische reden. Na operatieve verwijdering kan de zwelling geleidelijk aan weer terugkomen.Deze folder is eigendom van www.oogartsen.nl, afkomstig van het Deventer ziekenhuis, CWZ (Nijmegen), Catharina ziekenhuis (Eindhoven), MMC (Veldhoven), Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis (Tilburg), Albert Schweitzer (Dordrecht), Rijnstate (Arnhem), Alrijne ziekenhuis (Leiderdorp, Leiden), Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn, Zutphen);  copyright. Voor de aandachtsgebieden van oogartsen, zie aandachtsgebieden (subspecialisaties)Motion Milon Raalte

print deze pagina
 
ga naar boven