DZ/CWZ/CZE/EZ/MMC

Oogharen tegen het oog (trichiasis)

Inhoudsopgave:

Wat is trichiasis?
Bij een trichiasis komen de haren van het onder- of bovenooglid tegen het hoornvlies aan doordat het onder- of bovenooglid naar binnen is gedraaid.
   trichiasis

Klachten
Doordat de haren tegen het hoornvlies krassen, kan er irritatie, een zandgevoel, of lichtschuwheid ontstaan. Het slijmvlies van het oog (conjunctiva) kan hierdoor rood worden, het hoornvlies kan beschadigd raken en uiteindelijk infecteren. Dit kan weer leiden tot een vermindering van het gezichtsvermogen en uiteindelijk tot blindheid.

Oorzaken
Het naar binnen draaien van het onder- of bovenooglid kan ontstaan door:

1.  Verslapping van de weefsels door veroudering
Deze afwijkingen heet een entropion (zie folder entropion op de website www.oogartsen.nl). Doordat het ooglid naar binnen draait, bewegen automatisch ook de oogharen mee en kantelen ook naar binnen. De aandoening heet primair een entropion met een pseudotrichiasis.

2.  Verkorting van het weefsel aan de binnenzijde van het ooglid door littekenweefsel
De belangrijkste oorzaken hiervan zijn:

Behandelingen
Er zijn meerdere mogelijkheden maar dit is afhankelijk van de afwijkingen en oorzaak.

  1. Mechanische epilatie: epilatie van de haren met een pincet helpt tijdelijk; na zes weken komen de haren terug, ook na herhaald epileren. 
  2. Electrische epilatie: hierbij wordt eerst een injectie met plaatselijke verdoving gegeven. Daarna wordt een klein naaldje naast de haar in het ooglid gestoken. Door dit naaldje loopt een stroompje dat de haarfollikel uitschakelt. Deze techniek wordt in ons ziekenhuis het vaakst toegepast. Soms komen de behandelde haren weer terug (1 op de 5 haren) waarbij een herbehandeling nodig is
  3. Bevriezing: wanneer zich meer abnormale haren in de ooglidrand bevinden kunnen die behandeld worden met bevriezing, eveneens onder plaatselijke verdoving. Ook hier komen enkele haren terug.
  4. Chirurgisch verwijderen: wanneer zich op één plaats in het ooglid abnormale haren bevinden, kan soms het abnormale stukje ooglid chirurgisch worden verwijderd. Er wordt dan in het gebied met de ooghaartjes, een stukje uit het ooglid  verwijderd in de vorm van een 5-hoekige wig. Dit wordt een wigexcisie genoemd (Wies procedure). De wond in het ooglid wordt vervolgens gesloten met hechtingen.
      wigexcisie voor het verwijderen oogharen
  5. Weefseltransplantatie: de behandeling van een tekort aan bindvlies aan de binnenkant van de oogleden kan zeer lastig zijn. Het weefseltekort kan worden aangevuld met een transplantaat. Dit kan van het andere oog komen of uit de lip. Een nieuwe ontwikkeling is het gebruik van amnion. Dit is donor-placenta-weefsel dat geen afstotingsreactie veroorzaakt. Deze behandeling wordt in daarvoor gespecialiseerde centra verricht.


Deze folder is eigendom van www.oogartsen.nl, afkomstig van het Deventer ziekenhuis, CWZ (Nijmegen), Catharina ziekenhuis (Eindhoven), MMC (Veldhoven), Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis (Tilburg), Albert Schweitzer (Dordrecht), Rijnstate (Arnhem), Alrijne ziekenhuis (Leiderdorp, Leiden), Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn, Zutphen);  copyright. Voor de aandachtsgebieden van oogartsen, zie aandachtsgebieden (subspecialisaties)Motion Milon Raalte

print deze pagina
 
ga naar boven