DZ/CWZ/CZE/EZ/MMC

Staaroperatie en laserbehandeling

 

Deze folder is een aanvulling op de originele staar (staaroperatie) folder. Het is verstandig eerst de staarfolder te lezen, en daarna onderstaande informati. Zie staarfolder.

Cataractchirurgie is de meest voorkomende oogheelkundige operatie. Er zijn globaal 2 vormen:

Bij de LCS procedure wordt een laser gebruikt om:

De rest van de operatie wordt "manueel" (handmatig) verricht, zoals bij een standaard staaroperatie. Kortom, enkele stappen wordt met de laser gedaan en de operatie wordt verder 'tradioneel' (handmatig) voortgezet. Een staaroperatie kan dus niet in zijn geheel d.m.v. een laserbehandeling worden verricht.

Deze nieuwe techniek roept vragen op over o.a. de refractieve en visus-uitkomsten, de complicatiekansen, de veiligheid, de nieuwe en onbekendere technologieën gerelateerd aan de cataractchirurgie, economische aspecten en kosteneffectiviteit voor patiënten en betaalbaarheid voor zorgverzekeraars.

Resultaten
De LCS kent een leercurve. Aanvankelijk zullen meer complicaties voordoen dan bij de standaard techniek (MCS). De studie van Roberts laat zien dat bij de eerste 200 patiënten meer complicaties optraden dan de groep die daarna kwam (1300 patiënten).

De risico's in de 1e groep waren: het loskomen van de suctie (om het apparaat te fixeren op het oog, 2.5%), het alsnog manueel maken van de hoornvlieswonden (13%, pupilvernauwing (9.5%), anterior capsular tags (10.5%), voorste lenskapsel scheuren (4%), achterste lenskapselscheur (3.5%) en een dropped nucleus (2%).
De risico's in de 2e groep, na de leercurve waren geringer: suctie breaks (0.61%), manuele hoornvlieswonden (1.92%),  pupilvernauwing (1.23%), anterior capsular tags (1.62%), voorste lenskapsel scheuren (0.31%), achterste lenskapselscheur (0.31%) en een dropped nucleus (0%).
[Ophthalmology 2013; 227].

Kortom,

Uit  een ander onderzoek [Ophth 2016; 178] bleek dat de LCS geen belangrijke verbetering opleverde tov de MCS. De visus bedroeg > 0.50 bij 97% van de LCS-groep en bij 94% van de MCS-groep (gem. 20/24.5 in LCS en 20/26.4 in MCS). In de MCS-groep was er meer toename van het gezichtsvermogen (+13.5 letters in MCS-groep, +12.5 in LCS-groep), was de absolute afwijking lager (0.35 D in MCS-groep en 0.41 in LCS-groep) en was het percentage van ogen dat binnen de 0.50 D uitkwam iets hoger (83% in MCS-groep en 72% in LCS-groep).

Er is een meta-analyse verricht onder 14.567 ogen waaruit het volgende bleek (Ophth 2016; 2113):

Conclusie
De laatste ontwikkelingen laten zien dat de LCS geen snelle doorstart heeft gemaakt en niet veiliger is voor het oog en geen belangrijke klinische verbeteringen heeft laten zien. De kosten zijn aanzienlijk hoger (met bijbetaling door de patiënt) zonder een duidelijk beter resultaat.

 Deze folder is eigendom van www.oogartsen.nl, afkomstig van het Deventer ziekenhuis, CWZ (Nijmegen), Catharina ziekenhuis (Eindhoven), MMC (Veldhoven), Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis (Tilburg), Albert Schweitzer (Dordrecht), Rijnstate (Arnhem), Alrijne ziekenhuis (Leiderdorp, Leiden), Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn, Zutphen);  copyright. Voor de aandachtsgebieden van oogartsen, zie aandachtsgebieden (subspecialisaties)Motion Milon Raalte

print deze pagina
 
ga naar boven