DZ/CWZ/CZE/EZ/MMC

Overige info

Inhoudsopgave
 1. Cataract centrum
  • staar
  • route
  • voorbereiding
  • operatie
  • nazorg
 2. Injecties in het oog (Avastin, Lucentis)
  • route
  • verdovingstechniek
  • druppels/medicatie na de operatie
  • nazorg: controle op de poli

Cataract Centrum

Staar
Mevrouw van Dierendonck ziet steeds slechter en minder scherp. Grijze staar (cataract) heeft de lens in haar oog vertroebeld. Daardoor worden lichtstralen, die met behulp van de lens een beeld op het netvlies vormen, in hun verloop gestoord. Het gevolg is dat ze slechter en minder scherp ziet. Zelfs zo slecht dat het haar hindert in het dagelijkse leven. De oogarts heeft daarom een cataractoperatie voorgesteld. Daarbij wordt de troebele lens verwijderd en een kunstlens geïmplanteerd.  

Route
Voor patiënten die diagnose staar hebben of klachten hebben zoals slecht zien heeft Medisch Centrum het cataract centrum. Middels een korte dagopname, een poliklinische OK, worden mensen hierin snel geholpen aan hun staar. Patiënten kunnen daardoor hun eigen kleding blijven dragen en hoeven niet meer op een operatietafel te liggen. Het aantal bezoeken aan de polikliniek is tot het minimum beperkt.

De behandeling kan plaatsvinden in beide locaties:
- locatie A: telefoonnummer: - locatie B: volg route ...

Voorbereiding
Het oogonderzoek
De technisch oogheelkundig assistent onderzoekt haar ogen. Hij bepaalt onder andere het gezichtsvermogen en de oogdruk. Het oog wordt gedruppeld om de pupil te vergroten en daarna onderzoekt de oogarts haar. De oogarts bespreekt welke lens voor haar het beste is. Een standaard kunstlens (meestal is dan ook een leesbril nodig), een kunstlens die cilindrische afwijkingen corrigeert of een multifocale kunstlens (voor veraf en dichtbij zien, maar niet voor iedereen geschikt).

Operatie
De operatie
Voor de ingreep wordt het te opereren oog gedruppeld met pupilverwijdende oogdruppels. Op de voorbereidingskamer verdooft de oogarts het oog plaatselijk waardoor ze geen pijn voelt tijdens de operatie. Op een comfortabele behandelstoel rijdt ze naar de operatiekamer.
 
Via een sneetje aan de rand van het hoornvlies verwijdert de oogarts de ooglens en vervangt die door een kunstlens. Na de operatie krijgt ze een oogverband met oogdop om infectie en irritatie te voorkomen. De operatie is haar meegevallen, het was snel voorbij. Als mevrouw van Dierendonck de volgende dag op controle komt, ziet ze al een stuk scherper. De scherpte van het beeld hoeft de dag na de operatie nog niet optimaal te zijn. Dit kan in de loop van een aantal dagen of weken nog toenemen. De kunstlens gaat een ‘leven' mee en slijt niet.

Contact
Voor de actuele wachttijden, zie elders op de website bij "wachttijden".

Nazorg
De dag na de operatie mag u het verbandje er thuis zelf afhalen. Het is heel gewoon dat men in het begin nog wat wazig ziet. De volgende dag komt u terug voor controle bij de optometrist. De eindcontrole wordt verricht na ongeveer 4 weken.

druppelinstructie:

Een recept voor oogdruppels en een druppelinstructie krijgt u bij het intake gesprek. De druppels moeten, vanaf de eerste dag na de operatie, 3x per dag in het geopereerde oog worden gedruppeld. U kunt dit zelf doen of door iemand in uw omgeving. Dit voorkomt infectie en vermindert de kans op een ontsteking.
Een instructiefoto vindt u elders op de website → "instructie druppels, zalf, verband". Laat voorzichtig in het  midden van het onderste ooglid en druppel vallen.

 


Injecties in het oog
Voor medische informatie over injecties in het oog → lees verder.

route
deze tekst is in voorbereiding

verdovingstechniek
deze tekst is in voorbereiding

nazorg
deze tekst is in voorbereidingprint deze pagina
 
ga naar boven