DZ/CWZ/CZE/EZ/MMC

Optometristen Deventer ziekenhuis

 
De optometristen
 
 
 
 
TOA (technisch oogheelkundige assistenten)
 

Beroepsgroep: optometrist en TOA
Een optometrist is een HBO opgeleide paramedicus. Tot de taken van de optometrist behoren het verrichten van oogmetingen en het opsporen van afwijkingen en/of ziektes van het oog. Naast het ondersteunen van spreekuren van oogartsen, houdt de optometrist op bepaalde dagdelen ook zelfstandige spreekuren. Hier worden onder andere diabetes patiŽnten, glaucoom patiŽnten en patiŽnten die een staaroperatie hebben ondergaan, gezien. Bij deze spreekuren werkt de optometrist onder begeleiding en verantwoordelijkheid van de oogarts.

Een TOA (technisch oogheelkundig assistent) is een MBO opgeleide paramedicus. De toa heeft een praktijkgerichte opleiding genoten. In het Deventer Ziekenhuis worden de spreekuren van de oogarts ondersteund door toa's en optometristen. Dit betekent dat de patiŽnten voordat ze door de oogarts worden gezien, eerst bij deze paramedici worden binnengeroepen. Een toa verricht ook andere oogheelkundige onderzoeken, zoals bijvoorbeeld gezichtsveldonderzoek en oogaslengtemetingen. Als een toa zelfstandig spreekuur houdt, gebeurt dit altijd onder supervisie van een oogarts.

Door het uitvoeren van alle benodigde vooronderzoeken wordt er zo efficiŽnt mogelijk gewerkt. Aansluitend worden er diagnostische oogdruppels gegeven. Dit zijn veelal pupilverwijders. De oogarts vervolgt het consult en gebruikt de resultaten van de vooronderzoeken voor het stellen van een diagnose.
Doordat de optometrist en de TOA een deel van de zorg van de oogarts overnemen is er meer tijd en aandacht voor de patiŽnten.

De zelfstandige spreekuren van de optometrist en de TOA bestaan uit:

  • nazorgspreekuur (glaucoom en nacontroles van staaroperaties)
  • diabetes spreekuur (alleen door de optometristen)
  • lensmeting (biometrie)
  • gezichtsveldonderzoek
  • corneatopografie
  • fundusfotografie (alleen door optometristen)
  • nieuwe patienten spreekuren (alleen door optometristen, onder supervisie van de oogarts)

Uitleg over deze spreekuren vindt u op de website bij rubriek 'Oogcentrum Deventer / spreekuren'Deze folder is eigendom van www.oogartsen.nl, afkomstig van het Deventer ziekenhuis, CWZ (Nijmegen), Catharina ziekenhuis (Eindhoven), MMC (Veldhoven), Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis (Tilburg), Albert Schweitzer (Dordrecht), Rijnstate (Arnhem), Alrijne ziekenhuis (Leiderdorp, Leiden), Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn, Zutphen);  copyright. Voor de aandachtsgebieden van oogartsen, zie aandachtsgebieden (subspecialisaties)Motion Milon Raalte

print deze pagina
 
ga naar boven