DZ/CWZ/CZE/EZ/MMC

Orthoptisten

In het Oogcentrum werken 3 orthoptisten. Na de foto's worden hun taken besproken.
 
De orthoptisten
 

 

De orthoptist
De orthoptist is een paramedicus, die verantwoordelijk is voor een specifiek gedeelte van de oogheelkunde. De orthoptist onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen met problemen op het gebied van de samenwerking van de ogen. De titel orthoptist is wettelijk beschermd. Onderzoek en behandeling worden door het ziekenfonds en particuliere verzekeraars vergoed.

Orthoptie wil zeggen "recht kijken". Een goede samenwerking tussen de ogen is de basis voor een rechte oogstand. Door een rechte oogstand kunnen beide ogen zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Als er een afwijking wordt vastgesteld van de samenwerking tussen de ogen of van de oogstand, wordt een orthoptist ingeschakeld.

De klachten van de patiŽnten die naar de orthoptist verwezen worden zijn: scheelzien, verminderd zien bij kinderen, een lui oog, dubbelzien, hoofdpijn en leesklachten.
Kinderen tot 10 jaar worden, vaak via het consultatiebureau of de schoolarts, verwezen door de huisarts en gaan aansluitend aan het eerste onderzoek van de orthoptist naar de oogarts. PatiŽnten vanaf 10 jaar worden verwezen door de oogarts of, vaak via de opticiŽn, door de huisarts.

Informatie
Informatie over het orthoptische onderzoek, scheelzien, luie ogen en andere afwijkingen die de orthoptist behandelt, kunt u vinden op de website van het OCD:
- onderzoek en behandeling door de orthoptist: zie "Onderzoeken"
- luie ogen: zie "Oogziekten (overige)"
- scheelzien: zie "Oogziekten (overige)"
of op de website van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten (NVvO): www.orthoptie.nlDeze folder is eigendom van www.oogartsen.nl, afkomstig van het Deventer ziekenhuis, CWZ (Nijmegen), Catharina ziekenhuis (Eindhoven), MMC (Veldhoven), Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis (Tilburg), Albert Schweitzer (Dordrecht), Rijnstate (Arnhem), Alrijne ziekenhuis (Leiderdorp, Leiden), Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn, Zutphen);  copyright. Voor de aandachtsgebieden van oogartsen, zie aandachtsgebieden (subspecialisaties)Motion Milon Raalte

print deze pagina
 
ga naar boven