Hordeolum (stiegje, strontje)

Hordeolum (stiegje, strontje)

Inhoudsopgave

  • Hordeolum (strontje)
  • Behandeling
  • Animatiefilm

Hordeolum (strontje of pijnlijke infectie van het ooglid)
Een hordeolum, in de volksmond een ‘strontje’ genoemd, is een acuut abces van een klier in het ooglid door een bacterie-infectie, meestal een stafylococ. Deze kliertjes heten ‘de klieren van Moll of Zeis”(voor de bouw van het ooglid, zie folder oogleden/adnexen).
Meestal is een ontsteking van de ooglidrand (blepharitis) de oorzaak. Het ooglid wordt rood, dik en vaak heftig pijnlijk. Soms hoopt zich pus op in de zwelling; er is een puskop zichtbaar. Wanneer de zwelling vanzelf opengaat zodat de pus eruit kan, verdwijnt de pijn en geneest de afwijking in een aantal weken.

Bij een hordeolum zit de pijnlijke zwelling in de rand van het ooglid. Dit in tegenstelling tot een chalazion, een talgklierzwelling, waarbij de zwelling net boven of onder de rand van het ooglid zit (zie folder chalazion (talgklierzwelling) elders op website www.oogartsen.nl). Een chalazion is vaak een pijnloze zwelling terwijl een hordeolum een pijnlijke zwelling is.

Behandeling
Bij een hordeolum is het verstandig antibiotica-oogdruppels te gebruiken, bijvoorbeeld chlooramphenicol 0,5 % oogdruppels, dit om infectie van het oog te voorkomen. Bij een grote afwijking worden ook antibiotica voorgeschreven om te slikken. Wanneer de zwelling niet vanzelf opengaat kan het verstandig zijn er onder plaatselijke verdoving een klein sneetje in te geven zodat de pus weg kan. De pijn neemt daardoor direct af.

Animatiefilm (Engels)

error: Niets van deze website mag worden gekopieerd
Scroll naar boven