Nastaar (troebel lenszakje)

Nastaar (troebel lenszakje)

Inhoudsopgave Nastaar:

  1. Staaroperatie
  2. Lenszakje
  3. Wat is nastaar
  4. Klachten van nastaar
  5. Behandeling van nastaar
  6. Animatiefilm nastaar

1. Staaroperatie
In deze tekeningen ziet u de bouw van het oog (doorsnede).
 
Bij een staaroperatie wordt de ooglens verwijderd. Hierna wordt de kunstlens  in het lenszakje van de oorspronkelijke lens geplaatst. De staaroperatie (incl. illustraties) wordt beschreven in een aparte folder over de staaroperatie. Hier ziet u de verschillende stappen van een staaroperatie: het verpulveren en verwijderen van de eigen ooglens, het plaatsen van een vouwbare kunstlens en de positie van de kunstlens in het lenszakje:
Elke operatie heeft een risico op een complicatie (zowel tijdens als ná de operatie). Gelukkig gaat 98% van de staaroperaties goed.

2. Lenszakje
De eigen lens bevindt zich in een flinterdun zakje (lenskapsel). Bij een staaroperatie (cataract extractie) wordt een opening gemaakt in het voorste deel van het lenskapsel. De ooglens wordt verwijderd uit zijn kapsel en vervolgens wordt er een kunstlens teruggeplaatst in het oorspronkelijke kapsel. Achter de kunstlens is het lenszakje nog intakt (het achterste lenskapsel).


Doorsnede door het voorste deel van het oog

3. Wat is nastaar?
Na de staaroperatie kunnen nog restanten van cellen van uw eigen ooglens aan het lenskapsel blijven kleven. Deze achtergebleven cellen kunnen gaan groeien en een ondoorzichtig laagje veroorzaken. Na een staaroperatie kan het achterste deel van het kapsel (zie afbeelding “kapsel”) echter ook wat troebel worden waardoor de gezichtsscherpte weer geleidelijk aan vermindert. Men spreekt in zo’n situatie van na-staar. De nieuwe kunstlens zelf wordt dus niet troebel, maar het zakje eromheen.
     

-links: patiënt met nastaar (troebel lenszakje)
-rechts: met een laser is een opening gemaakt in het achterste lenszakje

4. Klachten Nastaar
De klachten van nastaar kunnen  vergelijkbaar zijn met die van staar:

  • een geleidelijke vermindering van het zicht of wazig zien
  • schitteringen en verblinding bij fel licht (last van autolampen of lantaarnpalen). Dit wordt glare genoemd.
  • een schaduwbeeld zien met 1 oog

5. Behandeling nastaar
De behandeling van nastaar vindt plaats d.m.v. een laser → voor details, zie folder nastaarbehandeling. Er wordt een opening in het achterste deel van het lenszakje geschoten met een laserstraal. Na de nastaar-laserbehandeling kunt u dezelfde dag al weer beter zien. Het is een poliklinische behandeling.


nastaar (troebel lenszakje na staaroperatie)  nastaar (troebel lenszakje na staaroperatie)

De risico’s van een nastaarbehandeling staan op de pagina “laserbehandeling nastaar” vermeld.

6. Animatiefilm

Scroll naar boven