Prijzenslag in ooglaseren

Prijzenslag in ooglaseren

Uit Algemeen Dagblad; 03-05-2005

Behandeling voor minder dan 600 euro roept vragen op; Prijzenslag in ooglaseren
Door Ronald van Geenen



De prijs van laserbehandelingen die bril of contactlenzen overbodig maken, daalt spectaculair. Verschillende commerciële oogklinieken bieden de ingreep dit voorjaar tegen spotprijzen aan.
Om klanten binnen te halen bieden, duiken sommige centra honderden tot zelfs duizenden euro’s onder de prijs van hun concurrenten. Het Amstelveense oogcentrum Eye Q Vision spant de kroon in de prijzenslag. Mensen die graag zonder bril beter willen zien, kunnen er tot augustus terecht voor een laserbehandeling tegen het actietarief van 595 euro per oog. Dezelfde ingreep kost bij VisionClinics, met zes vestigingen marktleider in ons land, ruim vier keer zoveel.

Oogspecialist dr. G. Luyten in het Rotterdamse Erasmus MC, voorzitter Refractiechirurgie bij het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, maakt zich grote zorgen om de bodemtarieven waarmee collega’s stunten. ,,Concurrentie op zich is prima. Maar een kliniek die nog geen 600 euro rekent per oog, zou ik als consument mijden. Mensen lopen daar grote risico’s. Een laserbehandeling die aan alle eisen voldoet, is voor zo’n bedrag niet uit te voeren.”

Oogarts F. Versteeg van Eye Q Vision vergelijkt zijn bedrijfsfilosofie met die van luchtvaartstunter EasyJet. ,,Onze prijs is zo laag omdat wij geen extravagante bedragen uitgeven aan gebouwen, inrichting of auto’s. Wat betreft kwaliteit en veiligheid kunnen wij ons beslist meten met duurdere klinieken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg komt hier geregeld over de vloer om dat te controleren”, zegt Versteeg.

Naast Eye Q Vision hanteren nog zeker vijf klinieken een prijs voor beide ogen die ruim onder de 3000 euro ligt. Tot voor kort was een bedrag van 4000 euro gangbaar. Bij LaserPionier, een kliniek in Breda, kunnen mensen al terecht voor 2300 euro.

De prijsvechterij in de refractiechirurgie, de medische term voor ingrepen die het gezichtsvermogen verbeteren, is een gevolg van overcapaciteit in de branche. In korte tijd groeide het aantal ooglasercentra in ons land naar bijna 40. Het aantal mensen dat zich er jaarlijks laat behandelen, zo’n 10.000, groeit minder snel.

Voorzitter Luyten bij het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingrijpt bij de prijsstunters om de veiligheid van consumenten te waarborgen. De inspectie ziet daartoe echter nu nog geen noodzaak. ,,Wij hebben vorig jaar een groot onderzoek gedaan naar privéklinieken, waaronder acht ooglasercentra. De resultaten daarvan gaven geen reden tot maatregelen”, zegt een woordvoerder.

De inspectie is wel bezorgd over ooglaserpraktijken in Turkije en Portugal, maar heeft geen bevoegdheid om daar in te grijpen. Vanwege de lage prijzen in die landen laten veel Nederlanders zich verleiden tot een ingreep eventueel in combinatie met een zonvakantie. De risico’s op complicaties zijn er volgens deskundigen echter groot.

VisionClinics – ruim 4000 euro voor twee ogen – piekert er niet over zich in de prijzenoorlog te mengen. Dat geldt ook voor enkele andere klinieken. ,,Veel prijsvechters houden zich niet aan de regels”, zegt directeur F. Italianer. ,,Ze gebruiken verouderde apparatuur of hebben buitenlandse oogartsen in dienst die hier niet mogen werken.”

Volgens Italianer kost kwaliteit nu eenmaal geld. ,,Wij zouden de tarieven eerder verhogen als er bijvoorbeeld nog betere, en duurdere, apparatuur beschikbaar komt. Het gaat hier tenslotte om kostbare ogen, niet om dvd-spelers.”

Volgens Luyten werkt de beroepsvereniging hard aan een keurmerk voor ooglaserklinieken. Binnenkort verschijnt al een lijst met alle geregistreerde oogartsen die aan de eisen voldoen. Oogarts Versteeg, die ook een laserkliniek in Portugal bestiert, kwam vorig jaar in opspraak omdat 14 klanten na een laserbehandeling slechter zagen dan ooit. Hij weet de situatie aan een mankement met de apparatuur.

Versteeg zegt nu dat die kwestie destijds schromelijk werd overdreven. ,,Het ging maar om zeven patiënten van wie de meeste, na een nabehandeling, weer haarscherp kunnen zien"
==========


Inspectie pakt ooglasercentra aan


Door Ronald van Geenen
Bron: AD op 04/05/05


De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt de handel en wandel van twee ooglaserklinieken die zich niet aan de regels zouden houden.


Het gaat om Eye Q Vision in Amstelveen, dat laserbehandelingen tegen bodemprijzen aanbiedt, en Eye Center Europe (ECE) met vestigingen op Schiphol en in Eindhoven. Volgend jaar volgt een groot onderzoek naar tientallen andere oogklinieken.

De inspectie heeft serieuze aanwijzingen dat Eye Q Vision niet aan de kwaliteitseisen voldoet. Bij Eye Center Europe zouden Turkse oogartsen werken die in Nederland niet als specialist zijn ingeschreven. Zij mogen hier geen medische handelingen verrichten zonder toezicht.

De Rotterdamse oogspecialist G. Luyten, bij het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap verantwoordelijk voor onder meer de kwaliteit van laseroperaties, riep de Inspectie gisteren in deze krant op in te grijpen. Hij reageerde daarmee op collega’s die oogcorrecties tegen bodemprijzen aanbieden.

Hoewel de inspectie meldde maatregelen nog niet nodig te vinden, blijkt een inspecteur van de dienst in Noord-Holland de twee klinieken al een tijdje in de peiling te hebben. Een woordvoerder wil niet al te veel kwijt over de lopende onderzoeken.

ECE bevestigt dat zeker één oogarts geen registratie heeft. ,,Maar er gebeurt hier niets illegaals. De Turkse oogspecialist is een topper van wie Nederlandse collega’s nog veel zouden kunnen leren. Tot hij officieel is geregistreerd, werkt hij onder supervisie van een Nederlandse specialist. Dat is helemaal volgens de regels.”

De Inspectie begint in 2006 een groot onderzoek naar ooglasercentra die volgens de dienst als paddestoelen uit de grond schieten. ,,We willen beter zicht krijgen op wat daar precies gebeurt en of de artsen, apparatuur en behandelruimten aan de eisen voldoen”, zegt een woordvoerder.

De inspectie gaat ook na of zij iets kan doen tegen buitenlandse klinieken die hier klanten werven. Die klinieken hebben vaak een vestiging in ons land waar vooronderzoeken en nacontroles worden uitgevoerd. De laserbehandeling zelf vindt plaats in landen als Turkije, Tunesië en Portugal.

Deze krant schreef gisteren dat er een stevige prijzenslag woedt in de ooglaserbranche. Bij Eye Q Vision kunnen klanten nu al terecht voor het actietarief van 595 euro per oog. Oogspecialist Luyten zei dat een behandeling die aan alle eisen voldoet voor zo’n bedrag niet is uit te voeren.


 


 

cl-rpg-nieuws
error: Niets van deze website mag worden gekopieerd
Scroll naar boven