Vele mensen in nederland onnodig blind of slechtziend

Vele mensen in nederland onnodig blind of slechtziend

Gepubliceerd op zaterdag 12 maart 2005

NIJMEGEN (ANP) – In Nederland zijn 150.000 tot 220.000 mensen onnodig blind of slechtziend. Dat stelt de werkgroep Vision 2020 Netherlands onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar oogheelkunde J. Keunen van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC).

De genoemde aantallen onnodig slechtzienden beslaan meer dan de helft van het totale aantal slechtzienden in Nederland. Een werkgroep van de wereldgezondheidsorganisatie WHO wil alle onnodig slechtzienden voor 2010 laten helpen en voorkomen dat er opnieuw mensen blind raken terwijl dat niet nodig is.

Vision 2020 is een wereldwijd actieprogramma tegen blindheid van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Volgens cijfers van de WHO zijn er in de hele wereld 161 miljoen mensen blind of slechtziend. Meer dan 70 procent van deze groep kan geholpen worden.

De WHO wil alle onnodige slechtziendheid in 2020 uit de wereld hebben. Dat zou wereldwijd een besparing van 150 miljard dollar opleveren. Omdat Nederland een hoge gezondheidsstandaard heeft, is dit doel hier al tien jaar eerder haalbaar, aldus Keunen.

Situatie Nederland

In Nederland werden tot nu toe geen cijfers van het aantal blinden en slechtzienden bijgehouden. De werkgroep van Keunen heeft als eerste alle bekende gegevens gecombineerd en komt tot de conclusie dat er in Nederland tussen de 220.000 en 320.000 mensen een visuele beperking hebben.

Maar met name ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen, diabetici en verstandelijk gehandicapten zouden met een goede bril, een staaroperatie of een laserbehandeling weer veel beter kunnen zien. De werkgroep heeft een nationaal actieplan opgesteld, dat zaterdag wordt gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

claudia
error: Niets van deze website mag worden gekopieerd
Scroll naar boven