Hersenzenuw uitval / verlamming (n V): de gevoelszenuw van het gelaat

Hersenzenuw uitval / verlamming (n V): de gevoelszenuw van het gelaat

Opbouw
De nervus trigeminus, of de drielingzenuw, is de 5e van de 12 hersenzenuwen. Deze zenuw zorgt vooral voor het gevoel van het gelaat (gevoelszenuw). De 5e hersenzenuw is de gevoelszenuw van het gelaat. Wij hebben 2 hersenzenuwen V, de één voor de rechterhelft van het gelaat en de ander voor de linkerhelft van het gelaat.


De 5e hersenzenuw heeft een zenuwknoop (trigeminus ganglion). Vanuit de zenuwknoop splitst de 5e hersenzenuw zich in 3 afzonderlijke takken die elk naar een bepaald huidgebied gaan:

  • de bovenste gevoelstak (nervus ophthalmicus V1, de oogheelkundige tak): deze zorgt voor het gevoel van het voorhoofd, het oog en de neus.
    In deze tekening is de bijdrage van elke tak weergegeven:
  • de middelste gevoelstak (nervus maxillaris V2): deze verzorgt het middelste deel van gelaat.
  • de onderste gevoelstak (nervus mandibularis V3, ): deze zenuw verzorgt de onderkaak en lip. Een herpesinfectie leidt in dit geval tot een koortslip

Oogheelkundige aandoeningen
Oogheelkunde
In de oogheelkunde speelt de 5e hersenzenuw (de nervus trigeminus V) een rol bij de herpes zoster.  Bij een herpes infectie speelt de bovenste gevoelstak de belangrijkste rol. Bij een herpesinfectie ontstaan oogklachten. Zie specifieke folder over herpes zoster → ga naar folder herpes

Neurologische aandoening
Aangezichtspijn of trigeminusneuralgie is een aandoening waarbij de patienten last hebben van typische kortdurende pijnscheuten in het aangezicht, dus in het verzorgingsgebied van de trigeminuszenuw. Meestal treedt dit op aan één zijde van het gelaat, in het gebied (dermatoom) van de aangedane trigeminustak. De pijnscheuten kunnen worden opgewekt door koude (temperatuur), door bewegingen in het gelaat (zoals praten, kauwen en slikken) of door het aanraken van een bepaalde plek (trigger point)

Details over de diverse zenuwaftakkingen van de 5e hersenzenuw → zie folder anatomie

error: Niets van deze website mag worden gekopieerd
Scroll naar boven